Jesienią zdecydowanie zwiększa się liczba zachorowań na przeziębienie i grypę. Niższa temperatura, wiatr i często padający deszcz sprawiają, że dość łatwo jest złapać infekcję.
W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie należy przyjmować suplement diety, który będzie bogaty w witaminę C oraz różnego rodzaju substancje pomocnicze. Dzięki nim można zapobiegać chorobie, a kiedy już się pojawi można sobie skutecznie radzić z jej pierwszymi objawami.
W aptekach i punktach aptecznych w całej Polsce można znaleźć całe mnóstwo różnego rodzaju suplementów diety i preparatów witaminowych, które wzmacniają odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Jednym z takich preparatów jest Pneumolan, który podaje się w stanach zapalnych zatok, górnych dróg oddechowych. Preparat ma właściwości odkrztuszające, nawilża błonę śluzową oraz oczyszcza drogi oddechowe i zatoki. Może być podawany dorosłym.Sprzedawany jest także w nieco mniejszej dawce, jako środek przeznaczony do podawania dzieciom. Ma on postać syropu. Należy go przyjmować co najmniej trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.
W walce z bólami zatok, które bardzo często bywają intensywne pomocne będą także środki przeciwbólowe. Zatoki dobrze jest leczyć także za pomocą kompresów oraz okładów nawilżających. Dzięki temu będzie można złagodzić katar i ból, który pojawia się przy pochylaniu się. Na zatoki dobre są również inhalacje, które można sobie przygotować samodzielnie w domu przy użyciu preparatów dostępnych w aptekach. Aby jednak przyniosły widoczne efekty trzeba będzie je regularnie stosować.
Doskonałym rozwiązaniem w walce z przeziębieniem i grypą będą także preparaty do rozpuszczania w wodzie. W aptekach dostępne są saszetki do rozpuszczenia w wodzie, które służą do przygotowania gorącego napoju. Napój należy przyjąć od razu. Ma działanie rozgrzewające. Doskonale likwiduje ból, katar, kaszel i wszystkie inne objawy, jakie towarzyszą przeziębieniu. Ważna będzie również regularna suplementacja diety za pomocą różnych preparatów witaminowych.