Specjalne stoły chłodnicze

Latem jest zawsze problem z przechowywaniem świeżych produktów żywnościowych, bo wymagają one specjalnych warunków. Tylko przetrzymywane w warunkach chłodniczych mogą być zdatne do spożycia przez maksymalnie parę dni.

Wykorzystanie stołów chłodniczych

stoły chłodniczeRestauracje przygotowują posiłki na bieżąco, dlatego muszą mieć zawsze zapasy świeżej żywności. Żeby móc ją przechowywać i nie traciła swoich wartości odżywczych, do przechowywania potrzebne są specjalne stoły chłodnicze. Są to dość duże urządzenia wyposażone w własne agregaty chłodzące, które mogą działać w temperaturze do około trzydziestu stopni Celsjusza. Wnętrze, tak samo jak i zewnętrzna powłoka są wykonane ze stali nierdzewnej, którą łatwo utrzymać w czystości. Wyglądem, stół chłodniczy przypomina szafkę stojącą na wyższych, czterech nóżkach. Na górze jest stalowy blat na całej długości z około dziesięciocentymetrowym rantem. Pod spodem znajdują się półki i pojemniki, w których możemy przechowywać zapasy żywności. Dostępne są modele dwu, lub trzydrzwiowe z agregatem po prawej, lub lewej stronie. Zastosowana nowoczesna technologia, umożliwia automatyczne ustawienie temperatury wewnątrz komory chłodzącej na poziome od zera do dziesięciu stopni. Na stalowym blacie można przygotowywać posiłki, lub trzymać produkty, które nie wymagają warunków chłodniczych. Dla barów, dostępne są stoły ze specjalnymi szklanymi nadstawkami, które oddzielają powierzchnię stołu od klientów. Dzięki przeźroczystej osłonie, doskonale widać eksponowane sałatki, które można umieszczać na blacie.

Poza stołami chłodniczymi, dostaniemy także szafy, lady, czy witryny, które działają na podobnej zasadzie. Stoły możemy kupić nowe w sklepach z wyposażeniem sklepów i restauracji, albo wynająć używany model. Nawet w pizzerii możemy spotkać stół chłodniczy.