Kiedy zamawiamy jedzenie z dostawą do domu to zazwyczaj dostawca przywozi je w wielkim pudełku. Nie jest to jednak zwyczajne pudełko. Jest w całości wykonane ze styropianu z domieszką specjalnej warstwy aluminiowej. Dzięki temu takie pudełko zyskuje właściwości izotermiczne. Utrzymuje potrawy przez długi czas w jednej temperaturze.
Opakowanie ze styropianu do przewozu pizzy
Każda restauracja oferująca dostawę posiłków do klienta dysponuje specjalnymi pudełkami do przewożenia jedzenia. Wbrew pozorom nie są to żadne specjalne technologie. W większości przypadków wystarczy sam styropian, który doskonale sprawdza się w utrzymywaniu jednostajnej temperatury. Naprawdę dobre opakowania styropianowe doskonale nadają się do przewozu pizzy. Po wyjęciu z pieca jest ona na tyle gorąca, że po drodze do klienta może ulec delikatnemu schłodzeniu. W tym celu zamówioną pizzę dostarcza się w opakowaniu ze styropianu. Utrzymuje on pożądaną temperaturę, ale pozwala też pizzy na lekkie ostudzenie przed podaniem klientowi. Opakowania styropianowe sprawdzają się doskonale w branży gastronomicznej. Korzystają z nich restauracje na całym świecie. To dzięki tym opakowaniom można dzisiaj dostarczać klientom posiłki zamawiane na wynos. Opakowania ze styropianu wykorzystywane są również do podawania obiadów na wynos w restauracjach. Kiedy kupujemy obiad na wynos to dostajemy taki obiad w opakowaniu, które na dłużej pozwoli utrzymać posiłek w odpowiedniej temperaturze.
Właściwości termiczne styropianu znane są od lat. Tego materiału używa się przecież do docieplania budynków. Izolacja termiczna to największa zaleta styropianu. Nic więc dziwnego, że znalazł swoje zastosowanie w branży gastronomicznej. Przy dostarczaniu klientom posiłków najważniejsze jest, żeby dostarczyć je w odpowiedniej temperaturze.