bezglutenowymi

Właściwie zbilansowana dieta zakłada spożywanie dużych ilości produktów zbożowych, które są najlepszym źródłem węglowodanów i błonnika. Szczególnie jeżeli będą wykonane z wartościowych mąk. Większość z nas każdego dnia je kanapki, więc pieczywo jest powszechne w diecie.

Jakie są rodzaje mąk bezglutenowych?

mąka bezglutenowaIdąc do piekarni, na pewno znajdziemy pięknie pachnące bochenki chleba, wykonane w całości z mąki pszennej, która jest najtańsza i też najmniej wartościowa. Posiada ona gluten, który sprawia, że ciasto jest miękkie i elastyczne, więc daje się łatwo wyrobić. Mąka bezglutenowa nie jest tak łatwa w wyrabianiu, ponieważ brak kluczowego składnika jakim jest gluten, powoduje, że ciasto jest mniej zwarte. Wypieki z mąk bezglutenowych charakteryzują się większą kruchością i mają delikatny posmak mąki, z jakiej zostały wykonane. Do najpopularniejszych rodzajów mąk bezglutenowych można zaliczyć kokosową, migdałową, kukurydzianą czy jaglaną. Coraz częściej można też spotkać gryczaną i kasztanową, z których wychodzą pyszne naleśniki lub placuszki. Korzystając z takiej mąki, trzeba stosować nieco inne proporcje, ponieważ ciasto jest mniej elastyczne niż z mąki pszennej. Wiele osób wykorzystuje mąki bez glutenu do robienia pierogów, ciast czy bułek. Taka mąka zawiera znaczną ilość cennych składników mineralnych i witamin, dlatego jej spożywanie jest niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Każdy z nas powinien choć raz na czas zjeść chleb, bułkę, ciasto czy naleśnik z mąki bez zawartości glutenu.

Klasyczna mąka pszenna kosztuje około dwóch – trzech złotych a kilogram. Natomiast mąka bezglutenowa jest nawet o kilka złotych droższa. Najwięcej trzeba zapłacić za mąkę migdałową, która powstaje przez zmielenie całych migdałów i może kosztować nawet 40zł.