Skład chemiczny

Maca jest rośliną o niezwykle bogatym składzie, decydującym o jej walorach odżywczych. Zawiera wiele substancji mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W skład suchego korzenia wchodzi: około 10% wody, 55-65% węglowodanów, 2,2% tłuszczy, 10-13% białka oraz 8,5% błonnika.

Maca stanowi również bogate źródło mikro- i makroelementów, wśród  których wyróżnić można żelazo, wapń, miedź, cynk oraz potas.

  • Żelazo, biorąc udział w wytwarzaniu hemoglobiny oraz niektórych enzymów, pośredniczy w transporcie tlenu w organizmie (właściwości tego unikatowego składnika Macy okazały się bardzo przydatne w procesie adaptacyjnym Inków do życia na dużych wysokościach w niesprzyjających warunkach tlenowych). Niedobór żelaza powoduje anemię objawiającą się zmęczeniem, wrażliwością na zimno oraz spadkiem odporności.
  • Potas jest niezbędny do utrzymania kwasowo-zasadowej równowagi warunkującej prawidłowy przebieg procesów życiowych. Reguluje rytm serca, wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni, a także bierze udział w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Niedobór potasu skutkuje wysokim ciśnieniem krwi i arytmią serca.
  • Maca zawiera więcej wapnia niż inne rośliny należące do rodziny kapustowatych. Pierwiastek ten wchodzi w skład kości i zębów, zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, wspomaga układ nerwowy oraz ułatwia gojenie się ran. Jego niedobór, szczególnie w okresie dzieciństwa, przyczynia się do zaburzeń wzrostu, w tym krzywicy.

Poszczególne składniki Macy determinują różne właściwości biologiczne.
 
  • Aminokwasy, będące materiałem budulcowym białek, stanowią źródło energii podczas wysiłku fizycznego. Z tego też powodu zaleca się ich suplementację sportowcom - jako uzupełnienie normalnej diety.
 
  • Białka pełnią między innymi funkcje budulcowe (wchodzą w skład wszystkich plazmatycznych struktur komórkowych) oraz katalityczne, ponieważ wszystkie enzymy w komórkach są białkami katalizującymi przebieg reakcji chemicznych.
 
 
  • Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, z kolei błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, powoduje rozwój korzystnych bakterii jelitowych, usuwa z organizmu substancje szkodliwe (toksyny i metale ciężkie) oraz zapobiega nowotworom układu pokarmowego.
 
Warto również wspomnieć, iż Maca syntetyzuje metabolity wtórne. Substancje te, nie biorące bezpośredniego udziału w procesach energetycznych, wywierają istotny wpływ na układ nerwowy i gruczoły wydzielania wewnętrznego.
Wśród ponad stu do tej pory wykrytych w Macy metabolitów wtórnych wyróżnia się:  
  • steroidy,
  • glukozynolaty,
  • izotiocyjaniany,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • flawonoidy,
  • saponiny,
  • alkaloidy
    • prawdopodobnie determinujące jej charakterystyczny smak oraz aktywujące kalcytoninę, będącą hormonem regulującym metabolizm wapnia i fosforu w organizmie,
  • taniny,
  • urydynę,
  • beta-karboliny,
  • kwas jabłkowy,
  • prostaglandyny,
  • antocyjaniany oraz alkamidy.

Co ciekawe, Maca jako jedyna roślina na świecie syntetyzuje specyficzną rodzinę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i ich amidów zwanych macaenami oraz macamidami

 
Wartość odżywcza produktów zawartych w ofercie (przygotowana w oparciu o laboratoryjną analizę chemiczną , porównywalna analiza naukowa: Food Chemistry 49 (1994) 347-349)


Składnik odżywczy
w 2 g
w 3 g
w 6 g
Wartość energetyczna (kJ/kcal) 29,18 / 6,97 43,75 / 10,45 87,5 / 20,9
Białko (g) 0,34 0,51 1,03
Węglowodany (g) 1,27 1,90 3,80
Tłuszcz (g) 0,01 0,02 0,05
Błonnik (g) 0,10 0,15 0,30














 
Profil odżywczy suszonego na słońcu korzenia macy zółtej, pochodzenie Meseta de Bombon, Junin, Peru


 Składnik 10 g produktu 
 Białko  1,63-1,80 g
 Węglowodany  6,26-6,38 g
 Tłuszcze  82-91 mg
 Błonnik  495-545 mg
 Popiół  349-368 mg
 Skrobia  3,75-3,82 g
 Kalorie  31,4-38,4 kcal
  
 Witaminy 10 g produktu 
 B1  42-52 mcg
 B2  50-76 mcg
 C  205-352 mcg
 Niacyna  3,73-4,30 mg
  
 Aminokwasy 10 g produktu 
 Alanina  63,1 mg
 Arginina  99,4 mg
 Kwas asparaginowy  91,0 mg
 Kwas glutaminowy  156,5 mg
 Glicyna  68,3 mg
 Histydyna  21,9 mg
 HO-Prolina  26,0 mg
 Izoleucyna  47,4 mg
 Leucyna  91,0 mg
 Lizyna  54,5 mg
 Metionina  28,0 mg
 Fenyloalanina  55,3 mg
 Prolina  0,5 mg
 Sarkozyna  0,7 mg
 Seryna  50,4 mg
 Treonina  33,1 mg
 Tyrozyna  30,6 mg
 Walina  79,3 mg
  
 Składniki mineralne 10 g produktu 
 Aluminium  0,72 mg
 Wapń  36,62 mg
 Miedź  0,06 mg
 Żelazo  1,01 mg
 Fosfor  35,09 mg
 Magnez  9,36 mg
 Mangan  0,23 mg
 Potas  162,70 mg
 Sód  1,1 mg
 Siarka  30,92 mg
 Cynk  0,23 mg
 




 
maca

Maca zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy, dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego.

wiecej

Dodaj poniżej swój adres e-mail, a będziesz powiadamiany o promocjach i nowościach w ofercie naszego sklepu.

Zapraszamy do sklepu internetowego, w którym mogą Państwo nabyć oryginalne produkty MACA.

Tylko teraz specjalna promocja!

do sklepu
bottom