Warunki uprawy

Maca rośnie wysoko w górach (4000-4500 m n.p.m.), dokładnie w rejonie peruwiańskich Andów Centralnych, w nieprzyjaznych warunkach intensywnego nasłonecznienia i silnych wiatrów.

 

Ze względu na ekstremalne temperatury (średnia maksymalna temperatura 12°C, średnia minimalna temperatura -1,5°C, częste mrozy dochodzące nawet do -10°C) oraz ubogie skaliste podłoże, region ten uznawany jest za jeden z najgorszych pod względem wykorzystania rolniczego.



W związku z tym, iż niewiele innych roślin ma możliwość rozwoju w tak trudnych warunkach, Maca jest często przedmiotem wymiany na towary takie jak: ryż, kukurydza, zielone warzywa czy fasola.



Naturalne siedlisko
tej rośliny charakteryzuje się dużą wilgotnością względną (średnio 70%).

 

Maca wymaga kwaśnej, bogatej w substancje organiczne gleby (o pH mniejszym lub równym 5), a jedynym sposobem jej reprodukcji są nasiona. 

 

 

 

 
 

Ziarna zawierające resztki kwiatów zmieszanych z ziemią sieje się w okresie od września do października (początek pory deszczowej), przeważnie rano - by uniknąć silnych wiatrów.

Ziemia jest uprzednio orana i nawożona owczym obornikiem.

 

 

 

 

 

Po około 2 miesiącach od zasadzenia rośliny przerzedza się w celu uzyskania większych i bardziej jednolitych hipokotyli. Bardzo ważną rolę odgrywa tutaj kontrola chwastów, które wyrywa się ręcznie.



Hipokotyle zbierane są
po 260-280 dniach wegetacji, w okresie od maja do czerwca, kiedy to osiągają swoje maksymalne rozmiary (około 5 cm średnicy).

Zbiór plonów odbywa się za pomocą motyki zwanej cashu, której zaokrąglony koniec zapobiega uszkodzeniu korzeni.






Maca jest następ
nie grabiona, układana w stosy i pozbawiana zanieczyszczeń drewnianymi przesiewaczami.

W tej postaci rozprowadza się ją na długich matach i poddaje w trakcie dnia ekspozycji na światło słoneczne, natomiast w nocy przykrywa, by chronić przed deszczem i mrozem.

Zabiegi te trwają około 10-15 dni. W trakcie suszenia liście oddziela się od reszty rośliny, co według lokalnych rolników ma zapewnić słodszy smak korzeni.








Wysuszone hipokotyle k
ierowane są do dalszego przetworzenia bądź przechowywane w warstwach o grubości do 10 cm w dobrze wentylowanych altanach chroniących przed deszczem. 

maca

Maca zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy, dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego.

wiecej

Dodaj poniżej swój adres e-mail, a będziesz powiadamiany o promocjach i nowościach w ofercie naszego sklepu.

Zapraszamy do sklepu internetowego, w którym mogą Państwo nabyć oryginalne produkty MACA.

Tylko teraz specjalna promocja!

do sklepu
bottom