Historia

Maca została najprawdopodobniej zadomowiona w San Blas, Junin w Peru około 1300-2000 lat temu.



Pierwsze wzmianki n
a temat jadalnych korzeni rośliny będącej elementem diety rdzennych mieszkańców prowincji Bombón (Chinchaycocha) pochodzą z 1553 roku z kroniki hiszpańskich konkwistadorów.





Zapiski z tego okresu mówią również o wykorzystaniu Macy jako jednej z form ściągania podatków od podbitych plemion.

Już wtedy zaobserwowano pozytywny wpływ tej niepozornej na pierwszy rzut oka rośliny na płodność.
 

 

Jak głoszą kroniki, okazała się ona znakomitym lekarstwem dla zwierząt domowych (kurczaków, owiec, świń, koni) przywiezionych przez Hiszpanów w górzyste tereny Peru, które z powodu braku konwencjonalnej paszy i trudnych warunków tlenowych wykazywały problemy z reprodukcją.

Legendy sięgające jeszcze czasów Inków wspominają o spożywaniu Macy przez wojowników przygotowujących się do ważnych bitew.

Miała ona rzekomo poprawiać ich witalność oraz
wytrzymałość, a także dodawać energii, ułatwiając tym samym podbój nowych terytoriów.


Niemniej jednak po zdobyciu miasta
jej konsumpcja była zakazywana, by chronić kobiety przed nadmiernym popędem seksualnym wojowników.

maca

Maca zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy, dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego.

wiecej

Dodaj poniżej swój adres e-mail, a będziesz powiadamiany o promocjach i nowościach w ofercie naszego sklepu.

Zapraszamy do sklepu internetowego, w którym mogą Państwo nabyć oryginalne produkty MACA.

Tylko teraz specjalna promocja!

do sklepu
bottom